Fra Hakadal til Skar med Packraft

Nordmarka har mange vann som kan kobles sammen til en fin tur. Det må påregnes litt gåing, men sjelden lengre avstander. Denne turen starter på Hakadal stasjon og går vestover før den bøyer mot syd og ender på Skar i Maridalen. Turen er anbefalt med en overnatting og blir litt stram om det velges å padle på en dag som vi gjorde. Vi gjorde turen litt lengre enn nødvendig med å ta med Elvannet som førstevann og legge inn en liten spasertur for å få med oss Lille Gørja og Gørjefløta. Se kart for flere detaljer.Kort rutebeskrivelse

Fra Hakadal stasjon gikk vi hundre meter nordover før vi tok til venstre inn på grusveien som går innover marka. Tok første veiskille til høyre og fulgte veien til den ble til sti som tok oss nord for  Loppetjern og til den nordlige odden på Elvannet. Etter å ha spist lunch padlet vi mot Langvann. Ved enden av Langvann er valget enten å gå direkte mot Helgeren, eller som vi gjorde, å gå til Lille Gørja. 
Fra Gørjahytta er det 400m til en bro og vi gikk ut i Lille Gørja rett før denne. Vi bar rundt fossen som renner fra Lille Gørja og ned til Gørjefløyta som går over i Helgeren via noen flotte passasjer.
Helgeren ender i Helgerendammen hvor vi spiste middag. Torgeir hadde med gryterett, ekstra kjøttpølser og ferdigkokt ris, til dessert hadde vi peanøtter og presskannekaffe. Mette og tilfredse ruslet vi ned til Fortjern som ble fulgt inn i Bjørnsjøen. Fra Bjørnholt  tok vi veien et lite stykke før vi fulgte stien ned til Rottungen. Etter å ha padlet rett over Rottungen bar vi ned i Gåslungen og fulgte vannet til utløpet mot Øyungen. Det er alltid et antiklimaks å komme hit da det er siste vannet på denne og mange andre turer i Nordmarka. Ved dammen var det bare å pakke sammen i tussmørket å gå ned til bussholdeplassen på Skar.